Perzsa irán zene képek ételek receptek fotók versek Blog: 2012. március

Szeretettel köszöntelek a Perzsa álmok közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 126 db
  • Videók - 148 db
  • Blogbejegyzések - 29 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

Perzsa álmok vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Perzsa álmok közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 126 db
  • Videók - 148 db
  • Blogbejegyzések - 29 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

Perzsa álmok vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Perzsa álmok közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 126 db
  • Videók - 148 db
  • Blogbejegyzések - 29 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

Perzsa álmok vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Perzsa álmok közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 126 db
  • Videók - 148 db
  • Blogbejegyzések - 29 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

Perzsa álmok vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Perzsa álmok hírei - 2012. március

 

AS-LEVES


Hozzávalók:

10 dkg szárazbab
10 dkg rizs
10 dkg lencse
1 erőleveskocka
2-2 csokor kapor,
zeller,
hagyma- és petrezselyemzöldje
25 dkg spenót
8 dl joghurt
1 vöröshagyma
1 kávéskanál mentafű
1/2 kávéskanál őrölt bors
csipetnyi só
1 evőkanál olaj


A babot az előző napon beáztatjuk. A rizst, a babot és a lencsét másfél liter vízben föltesszük tőzni. Hozzáadjuk az erőleveskockát. Amíg a leves fő, a jól megmosott kaprot, a zeller-, a hagyma- és a petrezselyemzöldjét és az apróra vágott spenótot beletesszük a levesbe.

Tovább 

 

Az általánosságban értett perzsa nyelv alatt többféle írást értünk: ide soroljuk a régi ékírásos Páhlávi, az arámi és afghani nyelveket is.
Az időszámításunk szerinti 642-ben, az iszlám hódítás hatására a kormányzás , kultúra és vallás nyelve az arab lett. Ekkor alakult ki az arab betűs írás is és több arab szó került a nyelvbe.

A perzsa nyelv, vagy ahogy azt Iránban nevezik fárszi nyelv az indoeurópai nyelvek családjába tartozik.

Tovább 

 

HAFEZ

 

Tavasz

 

A kert hajnalra felvirult, a szellő lágy és szende,
kupámba bort, az angyali kamasz fiút ölembe!

Koldus vagyok, de ilyenkor magam királynak hívom,
a rét szultáni udvarom, felhő a baldachínom.

A mezők a május dalát éneklik: "Járd a kocsmát,
kinek a gazda hitelez, azé minden boldogság."

A világ rozoga malom. Nem kezded itt előlről:
ha búza vagy, ha pelyva vagy, a malomkő megőröl.

Ellenségek kerülgetnek. Lelkükben nincsen lámpa.
Örökmécs vagyok; lángomat az arkangyal táplálja.

Tovább 

 

Hozzávalók:

2-3 Picwick Earl Grey teafilter
80 gramm cukor
őszibarack szeletek
narancsgerezdek
rum

 

 

Elkészítés:


Tegyünk fel friss vizet és hagyjuk forrni (3-5 percig). Öntsük le a teát a forró vízzel és hagyjuk állni öt percig. Vegyük ki a teazacskókat. Keverjünk bele a cukrot és hagyjuk hűlni, amíg el nem éri a szobahőmérsékletet.

Készítsünk elő magas teáspoharakat és tegyük bele az őszibarack szeleteket, narancsgerezdeket és locsoljuk meg egy kis rummal.

Tovább 

SEKANJABIN

(HŰSÍTŐ IRÁNI ITAL)

 

 

Hozzávalók:

1/2 l víz,
1 kg cukor,
2 dl borecet,
1 kis csokor borsmenta,
1 hámozott, apróra vágott uborka,
jeges víz.

 

Elkészítés:

 

Tegyük a vizet a cukorral tűzálló edénybe, és lassú tűzön, lefedve főzzük, amíg a cukor fel nem olvad. Öntsük bele az ecetet, és főzzük még 25 percig. Rakjuk bele a borsmentát. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Batisztszalvétán szűrjük át, és hűtsük jól le.

Tovább 

  

 

 

 Hozzávalók:

1 kg hámozott padlizsán vékony szeletekre vágva,
olaj a sütéshez,
2 ek. vaj,
1/2 kg darált bárányhús,
3 ek. paradicsompüré,
1 tk. porcukor,
só,
törött bors,
1 tk. pirospaprika,
1 tk. citromlé,
1 dl víz,
2 ek. apróra vágott vöröshagyma.

 

Elkészítés:

 

Sózzuk meg a padlizsánt, hagyjuk állni 10 percig. Pirítsuk üvegesre a hagymát a vajban. Tegyük bele a darált húst, a

paradicsompürét, a sót, a törött borsot, a pirospaprikát és a vizet.

Tovább 

Hozzávalók:

1 csomag rétestészta,
25 dkg darált mandula,
30 dkg olvasztott vaj,
2,5 dl áttört sárgabarack (friss vagy konzerv),
20 dkg cukor,
1 citrom leve,
12 kimagozott, félbevágott sárgabarack.

 

Elkészítés:

 

Vajazzunk ki egy alacsony tepsit, és óvatosan laponként rakjuk bele a réteslapot. A lapok közé jó bőven locsoljunk

olvasztott vajat, és szórjuk meg a mandulával. A tetejére ne szórjunk mandulát, hanem bőven olvasztott vajat.

Közepesen meleg sütőben süssük meg.

Tovább 

Hozzávalók:

6 dl joghurt,
2 evõkanál tejföl,
2 dl víz,
4 kicsi uborka,
1 evõkanál finomra vágott kapor,
5 dkg lehéjazott, fehér mandula,
5 dkg mazsola,
1 csapott teáskanál só.

Elkészítés:
Két uborkát meghámozunk és kisebb darabokra vágjuk. Turmixgép poharába tesszük a fele elforgácsolt mandulával, a sóval, a tejföllel és egy deci vízzel. Sûrû, pépes masszává keverjük, ezután pedig felöntjük a joghurttal és a maradék vízzel, valamint beleszórjuk a kaprot is.

Tovább 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu