Szeretettel köszöntelek a Perzsa álmok közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Perzsa álmok vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Perzsa álmok közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Perzsa álmok vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Perzsa álmok közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Perzsa álmok vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Perzsa álmok közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Perzsa álmok vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
13 éve | Hack Ilona | 0 hozzászólás
13 éve | Hack Ilona | 0 hozzászólás
Az általánosságban értett perzsa nyelv alatt többféle
írást értünk: ide soroljuk a régi ékírásos Páhlávi, az arámi és afghani
nyelveket is.
Az időszámításunk szerinti 642-ben, az iszlám hódítás
hatására a kormányzás , kultúra és vallás nyelve az arab lett. Ekkor
alakult ki az arab betűs írás is és több arab szó került a nyelvbe.
A perzsa nyelv, vagy ahogy azt Iránban nevezik fárszi nyelv az indoeurópai nyelvek családjába tartozik.
|
|
13 éve | Hack Ilona | 0 hozzászólás
HAFEZ
Tavasz
A kert hajnalra felvirult, a szellő lágy és szende,
kupámba bort, az angyali kamasz fiút ölembe!
Koldus vagyok, de ilyenkor magam királynak hívom,
a rét szultáni udvarom, felhő a baldachínom.
A mezők a május dalát éneklik: "Járd a kocsmát,
kinek a gazda hitelez, azé minden boldogság."
A világ rozoga malom. Nem kezded itt előlről:
ha búza vagy, ha pelyva vagy, a malomkő megőröl.
Ellenségek kerülgetnek. Lelkükben nincsen lámpa.
Örökmécs vagyok; lángomat az arkangyal táplálja.
13 éve | Hack Ilona | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
2-3 Picwick Earl Grey teafilter
80 gramm cukor
őszibarack szeletek
narancsgerezdek
rum
Elkészítés:
Tegyünk
fel friss vizet és hagyjuk forrni (3-5 percig). Öntsük le a teát a
forró vízzel és hagyjuk állni öt percig. Vegyük ki a teazacskókat.
Keverjünk bele a cukrot és hagyjuk hűlni, amíg el nem éri a
szobahőmérsékletet.
Készítsünk elő magas teáspoharakat és tegyük
bele az őszibarack szeleteket, narancsgerezdeket és locsoljuk meg egy
kis rummal.
13 éve | Hack Ilona | 0 hozzászólás
SEKANJABIN
(HŰSÍTŐ IRÁNI ITAL)
Hozzávalók:
1/2 l víz,
1 kg cukor,
2 dl borecet,
1 kis csokor borsmenta,
1 hámozott, apróra vágott uborka,
jeges víz.
Elkészítés:
Tegyük a vizet a cukorral tűzálló edénybe, és lassú tűzön, lefedve főzzük, amíg a cukor fel nem olvad. Öntsük bele az ecetet, és főzzük még 25 percig. Rakjuk bele a borsmentát. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Batisztszalvétán szűrjük át, és hűtsük jól le.
13 éve | Hack Ilona | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg hámozott padlizsán vékony szeletekre vágva,
olaj a sütéshez,
2 ek. vaj,
1/2 kg darált bárányhús,
3 ek. paradicsompüré,
1 tk. porcukor,
só,
törött bors,
1 tk. pirospaprika,
1 tk. citromlé,
1 dl víz,
2 ek. apróra vágott vöröshagyma.
Elkészítés:
Sózzuk meg a padlizsánt, hagyjuk állni 10 percig. Pirítsuk üvegesre a hagymát a vajban. Tegyük bele a darált húst, a
paradicsompürét, a sót, a törött borsot, a pirospaprikát és a vizet.
13 éve | Hack Ilona | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 csomag rétestészta,
25 dkg darált mandula,
30 dkg olvasztott vaj,
2,5 dl áttört sárgabarack (friss vagy konzerv),
20 dkg cukor,
1 citrom leve,
12 kimagozott, félbevágott sárgabarack.
Elkészítés:
Vajazzunk ki egy alacsony tepsit, és óvatosan laponként rakjuk bele a réteslapot. A lapok közé jó bőven locsoljunk
olvasztott vajat, és szórjuk meg a mandulával. A tetejére ne szórjunk mandulát, hanem bőven olvasztott vajat.
Közepesen meleg sütőben süssük meg.
13 éve | Hack Ilona | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
6 dl joghurt,
2 evõkanál tejföl,
2 dl víz,
4 kicsi uborka,
1 evõkanál finomra vágott kapor,
5 dkg lehéjazott, fehér mandula,
5 dkg mazsola,
1 csapott teáskanál só.
Elkészítés:
Két uborkát meghámozunk és kisebb darabokra vágjuk. Turmixgép poharába
tesszük a fele elforgácsolt mandulával, a sóval, a tejföllel és egy
deci vízzel. Sûrû, pépes masszává keverjük, ezután pedig felöntjük a
joghurttal és a maradék vízzel, valamint beleszórjuk a kaprot is.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu